Pages

Sunday, April 17, 2011

AKU TAK SYADID


Bismillahirrahmanirrahim…

          Di sini ana mahu menjawab persoalan ukhti Ainsya Balqis. Syukran kerana mengirimkan email kepada serikandiumar ^__^ insyaallah, ana akan menjawab sekadar yang ana mampu kerana ana juga tidak petah dan mahir untuk berbicara bab ini.

MACAM MANA MAKAN DI PUBLIC?

          Aku tak syadid. Jadi… bila nak makan di public aku buka. Cumanya.. bukanlah, terus buka ikut suka hati sahaja. Ada la cara-cara dia (ini cara yang aku buat tiap kali makan di public)

          First… duduk membelakangkan orang ramai. Pilihlah tempat yang tersorok sedikit dan tundukkanlah pandangan anda sedikit.

          Second, apabila makanan dah sampai, dan dah bersedia untuk makan, bukalah purdah. Kalau tak buka nak makan macam mana ? ^___^

          Tapi…ada syaratnya..bila dah buka, tak payahlah dok toleh sana, toleh sini.. (macam nak tayang muka pula kan ) buat biasa sudah la, jaga pandangan.. makan dengan penuh tertib.

Then, dah selesai makan..tutup la balik.

Mudah kan? A’a…mudah sahaja. Jangan menyempitkan keadaan dengan nak makan tanpa buka purdah. Itu bergantung pada individu dan pegangan dia pula. Bagi aku… aku pegang yang mudah. Sebab ISLAM tidak menyusahkan… masih ada kelonggaran di situ. Aku tidak memegang wajib… bagi yang memegang wajib… mungkin mereka makan dengan tidak membuka purdah. Ha… itu kena tanya pendapat yang makan macam tu la.

*****

Comment dari Mujahidah Solehah ::

erm..enti..ana nk kongsi ckit..ana dh lme sgt mint nk pakainyer..dan insya'allah!!istiqamah sampai bile2..dan mcm enti juga..hti ana kuat mengatakn..yknlh..pakailah..jgn tkt..allah kn ade??cme..ana risau dgn penerimaan ummi ngn abh ana..ptt dirahsiakn..atau diberitahu pd mereka??apa pndpt enti??dlm hal nih?? o.O
asif..ana tnyer..soaln kt enti.. ^^

Ukhti… memang tekad hati kita kuat. Tapi.. please, tanyalah dan beritahulah kedua ibu bapa kita. Mereka berhak tahu apa yang terjadi pada anak mereka supaya mereka tidak berfikir benda yang tidak patut. Keredhaan Allah itu terletak pada keredhaan ibu bapa…

Yakinlah…jika purdah pilihan Allah buatmu, dia akan membuka pintu hati kedua ibu bapamu untuk menerima ukhti, jangan takut.. Allah tahu yang terbaik.

         Apa yang penting saat ini, taqarub ilallah. Pohonlah pada Allah ukhti.. Dia akan membantumu ^__^

          Aku akan doakan engkau akan menyusul bersamaku di kemudian hari… tika dan saat itu biar Allah yang tentukan.

Salam sayang dari serikandiumar…

p/s: minta dikongsikan pendapat dari insan-insan lain yang berpurdah di luar sana ya ^__^


Coretan serikandi,
Serikandiumar93
3:18 am
18 APRIL  2011         

9 comments:

Muhammad Iqbal said...

info yang menarik ^^, semoga ramai yang mengikutnya~

MUJAHIDAH SOLEHAH said...

syukran ya ukhti ^^
insya'allah!!ana cbe buat ape yg enti sarankan tuh ^^
sebenarnyer2..bukan aper..perangai ana nih..err..kt rumah..blh thn larr..hehe..kt luar..alhamdulillah terjaga..cmer yerlah..kot2..ummi ngn abh ana..xley terima..xcayer kt ana..betul ker tidak nk pakai??sbb tanggungjawabnyer..besar kan enti??banding dgn yg pakai tudung labuh pon..rsenyer..same jugakkan??aslkan.pandai jaga diri..insya'allah!!terjaga ckitlah diri kita nih kan?? ^_^

SeRiKaNDi_uMaR93 said...

muhammad iqbal : amin.. insyaallah..

mujahidah solehah : ubahlah ^__^

insyaallah...allah akan bantu kita jika kita sedia nak berubah :)

MUJAHIDAH SOLEHAH said...

insya'allah!!ana akn berubah..
tunggu masa dan ketika sahaja..juga diizinkan allah.. ^^ alhamdulillah..skrg ini pon..mse ana utk ubh ckit2..walau ckit..hrpnyer..jadilh jgkkn ^^

SeRiKaNDi_uMaR93 said...

mujahidah : ya insyaallah...

maaf la ukhti.. ana deactive fb ana ^___^

Liza @ Adzriel AB said...

kak liza ni tidaklah memakai tetapi tak pernah komplen. kalau nak memakai tu mula2 mungkinlah mak ayah dia terkejut tapi lama2 insyaallah akan jadi biasa penerimaannya. nak buat baik jgn dirisau apa org kata. bab makan pun bagi kak liza hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. perkara baik sering dicari kelemahan oleh org lain.

songkok_hensem said...

juba bayangkn....
pg pasar mlm
tgk semua wanita berpurdah
pg super market
nampak semua wanita berperdah
pg bank....
perkara yg sama dapat dilihat
wah!
tenangnyer hati jika itu btol2 berlaku kn?
:)

SeRiKaNDi_uMaR93 said...

liza : ye kak... ^___^

thanks atas pendapat, bab makan kena ambik kisah, satgi naik... huhu

songkok hensem : subhanallah.. indahnya kalau macam tu :)

mujahiddah~~ said...

bismillah..
ana pun ad pasang niat nk pakai tp masih tggu izin parents..
insyaAllah..
pakai purdah suatu yg mulia tp menghormati ibu bapa itu satu prkara yg wajib bukan..
insyaAllah lau niat kite ikhlas Allah akn dgr..
waallahualam~
*nice info,asif..