Pages

Monday, February 14, 2011

SEJAMBAK BUNGA CINTA


“…Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu..”

~surah al baqarah : 120~

            Yahudi senantiasa akan memesongkan kita supaya kita jauh dari aqidah yang sebenar. Mereka sentiasa mengatur srategi untuk menyesatkan kita dari agama asal kita yakni Islam. Sekarang ini kita akan diuji dengan sambutan Valentine dan keesokkan harinya pula adalah sambutan Maulidur Rasul.. adakah sambutan Valentine yang kita sambut, atau maulidur rasul yang kita sambut dan muliakan?

          Janganlah kita menodai sejambak bunga cinta yang suci dengan perbuatan maksiat pada Ilahi. Sesungguhnya agama Kristian tiada disiplin. Ensiklopedia Katolik menyebutkan tiga versi tentang Valentine, tetapi versi terkenal adalah kisah Pendeta St.Valentine yang hidup di akhir abad ke 3 M di zaman Raja Romawi Claudius II. Pada tanggal 14 Februari 270 M Claudius II menghukum mati St.Valentine yang telah menentang beberapa perintahnya. Claudius II melihat St.Valentine mengajak manusia kepada agama nashrani, lalu dia memerintahkan untuk menangkapnya.

          Dalam versi kedua, Claudius II memandang para bujangan lebih tabah dalam berperang daripada mereka yang telah menikah yang sejak semula menolak untuk pergi berperang. Maka dia mengeluarkan perintah yang melarang pernikahan. Tetapi St.Valentine menentang perintah ini dan terus mengadakan pernikahan di gereja dengan sembunyi-sembunyi ampai akhirnya diketahui lalu dipenjarakan. Dalam penjara dia berkenalan dengan putri seorang penjaga penjara yang terserang penyakit. Ia mengobatinya hingga sembuh dan jatuh cinta kepadanya. Sebelum dihukum mati, dia mengirim sebuah kartu yang bertuliskan “Dari yang tulus cintanya, Valentine.” Hal itu terjadi setelah anak tersebut memeluk agama nashrani bersama 46 kerabatnya.”

          Versi ketiga menyebutkan ketika agama nashrani tersebar di Eropa, di salah satu desa terdapat sebuah tradisi Romawi yang menarik perhatian para pendeta. Dalam tradisi itu para pemuda desa selalu berkumpul setiap pertengahan bulan Februari. Mereka menulis nama-nama gadis desa dan meletakkannya di dalam sebuah kotak, lalu setiap pemuda mengambil salah satu nama dari kotak tersebut, dan gadis yang namanya keluar akan menjadi kekasihnya sepanjang tahun. Ia juga mengirimkan sebuah kartu yang bertuliskan “Dengan nama Tuhan Ibu, saya kirimkan kepadamu kartu ini.”

         Akibat sulitnya menghilangkan tradisi Romawi ini, para pendeta memutuskan mengganti kalimat “Dengan nama Tuhan Ibu” dengan kalimat “Dengan nama Pendeta Valentine” sehingga dapat mengikat para pemuda tersebut dengan agama Nashrani.

           Versi lain mengatakan St.Valentine ditanya tentang Atharid, Tuhan perdagangan, kefasihan, makar dan pencurian, dan Jupiter, Tuhan orang Romawi yang terbesar. Maka dia menjawab Tuhan-Tuhan tersebut buatan manusia dan bahwasanya Tuhan yang sesungguhnya adalah Isa Al Masih. Bahkan saat ini beredar kartu-kartu perayaan keagamaan ini dengan gambar anak kecil dengan dua sayap terbang mengitari gambar hati sambil mengarahkan anak panah ke arah hati yang sebenarnya merupakan lambang Tuhan cinta bagi orang-orang Romawi.
sumber:dari milist tetangga.

            Buat sahabat seaqidahku, malam  ini kita akan menyambut sambutan maulidur rasul. Janganlah kita kotori hari mulia ini dengan maksiat. Sesungguhnya… pada tarikh ini telah lahir seorang insan mulia yang diberi nama Muhammad, yakni Rasulullah s.aw.

            Siapa yang perlu kita sayang? Dalam aspek kehidupan seharian, insan yang perlu kita sayang ialah isteri/suami, ayah/ibu… sayang kepada mereka bukan tertakluk pada waktu tertentu sahaja, tetapi menyayangi mereka setiap detik dan saat. Dan sudah pasti, dalam hati kita…yang sudah tersemat di kalbu ialah cinta pada Allah dan Rasul.

            Buktikan cinta kita kepada Rasullah… jangan buktikan cinta kita kepada St. Valentino. Valentine adalah sama sekali haram! Ingat… bunga cinta yang dijaga untuk kebahagiaan hakiki!

Sejambak bunga cintaku,
Serikandiumar93
5:54 pm
14 Februari 2011

1 comment:

Profesor Adab said...

Mukjizat Balaghah Al-Quran & Sejauh Mana Kemampuan Kalam Arab Menandingi Kalam Allah
www.rosemujahid.blogspot.com