Pages

Monday, October 8, 2012

APA ITU PROLAPSE?

Kekenduran Rahim (Prolapse)
Prolapse rahim adalah satu keadaan di mana rahim jatuh ke bawah dan kadang-kala terkeluar dari saluran faraj. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh ligamen dan otot yang biasanya memegang rahim pada kedudukkan asal menjadi lemah akibat dari kehamilan dan kelahiran. Justeru itu rahim seakan-akan melorot ke bawah melalui saluran faraj.

Keadaan ini merangkumi beberapa per
ingkat, di peringkat awal ia hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa, peringkat kedua di mana pintu rahim jatuh sampai ke permukaan faraj dan peringkat ketiga yang sangat teruk ialah apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran dan permukaan faraj (satu keadaan yang biasa digelar tombong', lihat tajuk Pembedahan) Diantara kesan-kesan kekenduran faraj dan otot rahim adalah seperti berikut.


Gangguan perkencingan.
Ramai wanita yang mengalami masalah kekenduran rahim atau prolapse akan menghadapi masalah perkencingan seperti kerap kencing, sukar hendak mula kencing tetapi apa yang ketara sekali sukar untuk mengawal kencing khususnya apabila ia batuk, bersin ataupun apa apa perbuatan yang menyebabkan tekanan dalam perut meningkat seperti ketawa berdekah-dekah, semput dan ketika hendak berdiri daripada sujud ketika sembahyang, maka air kencing akan keluar dengan sendiri tanpa boleh dikawal. Keadaan ini digelar dengan nama Stress Incontincence dan sangat menyusahkan dan mengganggu tugas harian seseorang wanita khususnya dalam menjalankan amal ibadah seperti sembahyang kerana ia mudah batal daripada wudunya.

Ketidakselesaan dan sakit pinggang
Gangguan lain yang boleh timbul akibat daripada prolapse rahim ialah rasa tidak selesa kerana sesuatu benda iaitu rahim terkeluar daripada farajnya. Ini berlaku ketika ia berdiri atau banyak berjalan. Oleh sebab rahim jatuh ia menarik otot dan sering-kali urat di bahagian pinggang juga agak tertarik menyebabkan ramai di antara mereka yang mengadu sakit pinggang.

Gangguan Kesihatan
Dalam kes prolapse yang teruk atau peringkat ketiga di mana keseluruhan rahim terkeluar, seringkali pintu rahim tergesel pada seluar dalam menyebabkan luka atau erosion. Luka ini seringkali dijangkiti kuman menyebabkan keputihan atau pengeluaran lendir yang banyak. Dalam jangka panjang ada juga kes di mana berlaku ketumbuhan akibat daripada pergeresan yang berpanjangan. Malah ada setengah kanser pangkal rahim timbul daripadanya.


*****

Subhanallah, masyaallah..sukarnya menjadi wanita yang diuji dengan penyakit ini. Perit. Sakit hanya empunya diri yang menanggung. Tahukah anda, rahim anugerah terindah buat kaum wanita? Andai itu rosak, berguguran air mata menahan rasa, bakalkah hadir zuriat soleh dan solehah di ruang yang murni itu?

Ya Allah, sembuhkanlah insan-insan yang mengalami penyakit ini. Dan doakan mereka kuat, dan terus meletakkan keyakinan kepada Allah bahawa rezeki itu ditangan-Nya. Andai ruang rahim kita masih mampu diisi dengan zuriat itu, insyaallah, itu pasti menjadi kenyataan :')


Tummy..tummy..please be strong... Allah always be there.. :')


Thanks Allah for the lots of love for me and them..


Note : Kuatkan hamba-Mu Ya Allah...


Qani'ah Mawaddah
2.19 pm
8 Oktober 2012
Bayt Dar Azzahra, Irbid, Jordan

No comments: