Pages

Wednesday, May 11, 2011

JALINAN

          Lamanya tak menulis. Sejak asyik ke Kuala Lumpur menguruskan sesuatu, aku sudah tidak ada rasa untuk menjengah ke sini. Hanya sekali-sekala sahaja. Laptop pun malas buka apatah lagi blog ini.

          2 hari di Kuala Lumpur, banyak yang aku pelajari. Sebuah pengalaman berharga bersama sahabat tercinta. Paling seronok apabila kami disambut dengan meriah oleh saudara. Dari Putrajaya, lepak-lepak di ofis pak long setelah ke kementrian. Dia mengajak ke rumah tok cik. Boleh makan ikan keli ^___^

          Esoknya ke Kajang. Beli tiket bus. Tapi… Pak Njang tak bagi beli. Dia suruh pergi juga rumah dia di Semenyih. Pastu beli di Puduraya petang nanti. Ada sifat yang harus kita ikut di sini. Layan tetamu dengan baik dan sanggup bersusah payah demi kesenangan tetamu.

          Ya…akui, memang dilayan dengan baik. Pukul 2 bertolak ke Seremban, makan di sana… setelah selesai urusan. Seronok dapat datang sini… kemudian bertolak ke Puduraya. Jauh juga nak sampai, tetapi nak layan tetamu punya pasal.. redah juga.

          Sampai di Pudu.. ada bus kosong dah nak bertolak. Masing-masing berlari mendapatkan bus. Best… ada jalinan ukhwah di situ. Susah payah bersama.

          Kesimpulannya… singkat mana pun masa kita, kita harus melayan tetamu dengan baik. Layan tetamu dengan baik, banyak pahala yang dapat…

Selamat beramal… 

Credit picture family yang aku ambik time belek laptop Pak Njang. Comel gambar keluarga ni. 
^___^

Diariku,
Serikandiumar93
2:11 pm
11 MEI 2011

3 comments:

ayushida said...

sebab itu dipanggil "tetamu" kan..... semoga jalinan persaudaraan semakin mekar. Pakcik akak selalu pesan, ada tetamu tandanya ada rezeki........

SeRiKaNDi_uMaR93 said...

ayushida : kena selalu tangan terbuka ^___^ rezeki pun senang masuk, insyaallah

Liza @ Adzriel AB said...

datang kajang, call lah akak