Pages

Saturday, August 20, 2016

PERMAISURI HATIDuhai suami, saat lafaz sakinah dilafazkan, termeterailah sebuah ikatan. Ikatan suci, sebuah perkahwinan yang idamkan redha Ilahi. Terlerailah sebuah ikatan. Terikatlah kita berdua, sebagai pasangan kekasih yang halal di dunia ini.

Duhai suami, izinkan isterimu menjadi permaisuri, permaisuri di hatimu. Izinkan isterimu bertakhta di sanubarimu. Menemanimu tiap waktu, dikala susah dan senang, di setiap tangis dan tawa.

Duhai suami, isteri yang engkau nikahi hanya seorang wanita biasa. Wanita yang dambakan kasih sayang seorang suami. Wanita yang pinginkan pelukan hangat dari seorang suami tika resah dan gelisah Wanita yang ingin menumpang bahumu untuk melepaskan tangisnya. Wanita yang ingin bertakhta di hatimu selamanya.

Duhai suami, bimbinglah permaisurimu ke jalan yang diredhai-Nya. Perbetulkan langkahnya andai ada silap. Pimpinlah permaisurimu, melayari bahtera rumah tangga yang penuh rahmah dari Tuhanmu.

Pimpinlah permaisurimu..
Bimbinglah cinta hatimu..
Bawalah kekasih hatimu..

Mengejar cinta yang Satu..
Membina bahtera yang diredhai..
Menggapai kemanisan rumah tangga..
Mencintai lillahi Taala...

***

Duhai suami, maafkan hawamu andai ada tersilap langkah. Ampunilah permaisurimu ini, andai ada terguris dihati. Aku hanya seorang wanita, yang pencang langkahnya. Aku perlukan mu, duhai suami, duhai imamku, duhai pemimpinku, untuk menggenggam erat tanganku, mengatur langkah membina bahtera alam rumah tangga untuk mendapat mardhatillah, sakinah, mawaddah jua rahmah.

Duhai suami, engkaulah pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul. Engkaulah yang bertakhta di hati. Membiarkan aku bahagia menagih cinta yang halal dari seorang insan bernama suami. Tersenyum bahagia di sisimu, yang Allah telah hadiahkan kepadaku seorang insan yang telah halal untuk aku mengecap nikmat bahagia , nikmat bercinta yang halal bagiku.

Kekasih, kau penawar duka. Pengubat hati jiwa yang lara. Dakapilah permaisuri, tika esak tangisnya bergema. Permaisuri hatimu memerlukan dakapan hangat darimu, untuk diluahkan segala beban yang berada. Sapulah air mata permaisuri hatimu, kucuplah dahinya, mengalirkan rasa hangat, menenangkanya tika air matanya berguguran.

Ya Allah, kekalkan cinta dan kasih seorang suami terhadap isterinya..
Ya Allah, kuatkanlah rasa sayang seorang isteri terhadap suaminya..

Ya Allah, permudahkanlah seorang suami memahami isterinya..
Ya Allah, berikan kefahaman kepada seorang isteri untuk memahami suaminya..

Ya Allah, limpahilah sakinah, rahmah jua mawaddah kepada sebuah perkahwinan sepasang suami dan isteri..
Ya Allah, leraikanlah segala yang terbuku di hati sepasang suami dan isteri..
Ya Allah, sentuhilah perkahwinan mereka dengan halawatul iman dari-Mu..

Ya Allah.. Ya Allah... permudahkanlah Ya Allah...

Amin Ya Rabbal 'Alamin..


Qani'ah Mawaddah
(Ummu Insyirah)
3.02 a.m,
Bandar Parklands, Klang, 
21 Ogos 2016

No comments: